Nalewarki czyli maszyny rozlewnicze oraz ich typy w produkcji

W przedsiębiorstwach przemysłowych, których bazowym produktem są płyny np. napoje, żele wprowadzenie nalewarek do firmy jest wielkim krokiem w kierunku zwiększenia wydajności produkcji i zmniejszenia wydatków. Automatyzacja pracy: nalewania cieczy zda egzamin tak samo w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym i innych rodzajach działalności. Pośród maszyn rozlewniczych znajdziemy wiele rodzajów maszyn, jakie wpłyną na rozwój produkcji.

Nalewarki oraz nowoczesne systemy rozlewnicze

Specjalne nalewarki doskonale sprawdzają się do pakowania substancji o odmiennej konsystencji: od substancji rzadkich i gęstych przez substancje lepkie i takie, jakie się mocno się pienią. Co więcej ich główną zaletą jest możliwość rozlewania do różnych rodzajów pojemników tak samo plastikowych oraz szklanych o różnych kształtach. Systemy rozlewnicze mają wrażliwe czujniki, przez co precyzyjnie rozlewają produkt. Dzięki temu właściciele linii produkcyjnych nie muszą martwić się o straty towaru. To widocznie zwiększa wydajność linii produkcyjnej.

Oprócz precyzyjnej pracy systemu rozlewniczego specjalne dozowniki mogą także wlewać płyn do kilku opakowań jednocześnie. W ten sposób znaczna ilość towaru trafia do pojemników w podobnym czasie. Pojemność opakowań również może się różnić. Oprócz tego warto nadmienić, że nalewarki posiadają także funkcję dozowania płynu rozpoczynając od dna opakowania, tą metodą chroni produkty pieniące się przed spienieniem.

Nowoczesne automatyczne nalewarki funkcjonują bez koniecznej ciągłej kontroli operatora. Wystarczy kontrolować pracę nalewarki zgodnie z odpowiednimi wytycznymi. Prawidłowe programowanie maszyny gwarantuje sukces.

Wysoko technologiczne nalewarki zaprojektowane dla linii produkcyjnych

Na rynku maszyn rozlewniczych znajdziemy kilka rodzajów zaawansowanych nalewarek z różnymi systemami pracy. Da się wymienić nalewarki ciśnieniowe, próżniowe, grawitacyjne i wagowe. Każda z tych nalewarek sprawdzi się w stałym udoskonalaniu działań produkcyjnych w firmie i zwiększaniu wydajności produkcji, za pomocą niwelacji częstych pomyłek ludzkich. Wysoko rozwinięta automatyzacja stanowi gwarancję wybitnej jakości łączonej z oszczędnością pieniędzy. Niżej opisujemy bliżej rodzaje nalewarek.

Maszyny rozlewnicze z przepływomierzami

Główną zaletą maszyn rozlewniczych ze specjalnymi przepływomierzami jest ich niesamowita dokładność, jakiej wyniki wydajności nie mijają progu 0,5% błędu, to znaczy, że praktycznie nie zdarza się, aby opakowanie było niewypełnione albo zalane produktem. Specjalne przepływomierze maszyn rozlewniczych wykonują pomiary strumienia do określonych danych, według typu produktu i koniecznej ilości w stosunku do opakowania. Te nalewarki stosowane są szczególnie przy produktach pieniących się, żelach i napojach.

Maszyny rozlewnicze  tłokowe

Przy maszynach rozlewniczych tłokowych maszyna dozuje produkt przez specjalne tłoki poruszające się|ruszające się} w przeznaczonych w tym celu cylindrach, a za sprawą ciśnienia produkt jest odpowiednio dozowany do pojemników. W cylindrze nalewarki metodą góra-dół pracuje specjalny tłok zasysający lub wypychający płyn do dozownika przenoszącego produkt prosto do opakowania.

Maszyny rozlewnicze podciśnieniowe

Podciśnieniowe maszyny rozlewnicze eksploatuje  się przede wszystkim w sprzedaży alkoholowej, gdzie rozlewane są płyny bez zawartości CO2. Maszyny te ciągną ze zbiornika płyn pod ciśnieniem niższym od atmosferycznego, by zachować jak najważniejsze walory wybranego produktu. Bardzo ważne jest, by przy wykorzystaniu tego systemu maszyn rozlewniczych płyny cechował niski stopień lepkości i gęstości, by praca maszyny pozostała poprawna.

http://nalewarki.eu/

Maszyny rozlewnicze nadciśnieniowe

Nalewarki nadciśnieniowe były zaprojektowane dla działalności, gdzie rozlewane są produkty gazowane z dwutlenkiem węgla w składzie. Wysoka jakość nalewarek wytrzymuje ciśnienie wytwarzane w trakcie procesu rozlewania, wobec tego charakteryzuje się wysokim bezpieczeństwem w pracy z produktami gazowanymi. To ważne, ponieważ zbiorniki chodzą tam pod wysokim ciśnieniem, więc wymagają większej kontroli. Warto dodać, że tego typu nalewarki wyposażone są w zaprojektowane elementy kontrolne, jakie sprawdzają zawartość CO2 w rozlewanym napoju. Zazwyczaj takie nalewarki wykorzystywane są przy produkcji alkoholu, napojów gazowanych i gazowanej wody.

Maszyny rozlewnicze ciśnieniowo-przelewowe

Maszyny ciśnieniowo-przelewowe zaprojektowane są do pracy w głównej mierze w branży kosmetycznej oraz spożywczej ze względu na rodzaj pakowania i typ towaru. Takie nalewarki sprawdzają się przede wszystkim do cieczy rzadkich o średniej lepkości. Dżemy, powidła czy zagęszczone sosy mogłyby popsuć działanie nalewarek. Utworzone były one przede wszystkim do pracy z opakowaniami szklanymi lub PET.

Jak widać każda z nalewarek ma trochę inne funkcje, dlatego aby porządnie wybrać systemy rozlewnicze do swojej działalności, nalepiej zwrócić się po pomocy specjalistów. Renomowany producent nalewarek z pewnością pomoże wybrać odpowiednie sprzęty do potrzeb poszczególnych linii produkcyjnych. Bogata oferta proponuje obok nalewarek również pełne linie rozlewnicze wyposażone w maszyny pakujące i etykieciarki.